1. SOLEN: PLANETEN FOR OSS SELV

Solen er den viktigste av alle de personlige planetene og hersker over stjernetegnet Løven og det Femte Huset. Solen representerer din indre kjerne, hva det er som gjør deg til det du er. Der Solen stråler ut sitt gylne lys, genererer den også liv. Alt liv som eksisterer på Jorden er takket være Solens kraft. Solen representerer deg selv, din personlighet og ditt ego, din selvtillit, sjelen og hva det er som gjør deg til et unikt individ. Det er din identitet og ansikt utad mot verden. Solen viser også til våre kreative evner og individets muligheter til å håndtere utfordringene man møter i dagliglivet.

Vår far eller farsfigur, ektefelle og andre mannlige krefter i livene våre styres av Solen, så vel som alle barn. Solens kraft er sterk og den bringer med seg evnen til å lede andre, autoritet, vitalitet og viljestyrke. Gjennom Solens styrke lærer vi å virkeliggjøre oss selv i samfunnet vi lever i. Solens vesen er slik at den må bli, krever å bli, sett og beundret. Alle levende skapninger på Jorden strekker seg opp mot Solen, også vi mennesker. Nesten ingenting er så deilig som å føle solstråler på huden etter en lang og kald vinter.

Solen er egentlig en stjerne. Den er sentret i vårt solsystem hvor alle planetene deriblant også Jorden, kretser rundt med forskjellig hastighet og avstand til Solen. Men for astrologiske formål blir den kaldt en planet. Når Solen vandrer gjennom dyrekretsen oppholder den seg sirka en måned i hvert stjernetegn. Tidspunkt og dato for når Solen går inn i et stjernetegn endrer seg marginalt fra år til år. Solen symboliserer majestet, og hersker over kongelige og samfunnets høyeste og viktigste stillinger. Solen gir også kraft og vitalitet og arketypiske energier til de andre planetene, nok en grunn hvorfor den er så viktig innen astrologi.

  1. MÅNEN: HERSKEREN AV VÅRE EMOSJONER

Månen er Jordens satellitt, men innen astrologien nevnes den som en planet. Månen er også vår nærmeste planet – og den aller raskeste i vårt solsystem der den fyker rundt alle stjernetegnene i Dyrekretsen på sirka 28 dager. Månen tilbringer sirka 2,5 dager i hvert tegn og hersker over Krepsen og Fjerde Hus.

Månen hersker over tidevann og alt vann på Jorden. Siden uminnelige tider har også Månen hersket over våre emosjoner. Ifølge vitenskapen er mer enn 60% av menneskekroppen vann, så det er kanskje ikke så rart. Våre emosjoner har ofte vært beskrevet med ord som omtaler vann: stille vann har dypest grunn, overflod av følelser og lignende. Der vi opplever humørsvingninger, våre instinkter, hvordan vi føler oss om det som skjer, og hvordan våre følelser påvirker andre mennesker er noe som Månen hersker over. Det hevdes at der hvor Solen gir oss vår ånd, gir Månen oss vår sjel.

Innen utallige forhistoriske samfunn ble Månen tilbedt som en gudinne. Månens arketypiske energier er feminine, symboliserer moren eller morsfigur i ditt liv, og forholdet mellom mor og barn. Som planet innen astrologi viser Månen til kvinnen eller kvinnene i våre liv og rollen disse har for å gi næring. Fertilitet, svangerskap og barnefødsel er alle hersket over av Månen. Månens lys oppe på nattsvarte himmelen følger oss gjennom hele vårt liv.

Vi kan alle føle våre emosjoner i kroppen, noe som har stor betydning for hvordan dagen vår blir. Det er ikke uten grunn at enkelte av oss kan bli «Lunefulle», der vi er svært sensitive for Månens kraft ved voksende og fullmåne. Våre emosjoner kan oppleves som en berg- og dalbane, vi ler ett øyeblikk og gråter det neste. Som oftest klarer vi å få litt kontroll på våre emosjoner slik at vi kan balansere disse bedre og blir mer fullstendige mennesker.

  1. MERKUR: PLANETEN FOR KOMMUNIKASJON

De gamle romerske og greske gudene hadde selvsagt en egen budbringer, og det var Merkur, med vinger på hælene sine. Det sier også noe om hvor rask Merkur er og hvilke energier han bringer med seg. Merkur hersker over alle former for kommunikasjon, intellektet, intelligens og bevissthet. Er det noe som er logisk og rasjonelt ved våre tankeprosesser, så styrer Merkur dette. Også hvordan vi skaper og uttrykker våre tanker, enten vi snakker om disse eller skriver de ned. Bøker, artikler, holde taler, læring, det handler om å uttrykke seg selv.

Merkur, eller kvikksølv, er et metallisk element som kan bli flytende ved normaltemperatur. Slik kan også Merkur endre våre sinnsstemninger med lynets hastighet. Ting skjer svært kjapt, skarp vidd, raske tankeprosesser, muligheter, meninger og resonnementer. Merkurs energi hopper lynraskt fra ett tema til et annet og søker svar både på dype psykologiske nivåer og overflatisk tullprat. Energien er nøytral og kan så brukes enten til å spre ekte sannhet eller alternative sannheter.

Merkurs element er luft og hersker over både stjernetegnet Tvillingene og Jomfruen, Tredje og Sjette Huset. Dens dualistiske karakter vises også i at Merkur er androgyn, og påtar seg kjønnet til tegnet den befinner seg i der og da. Merkur hersker over korte reiser, besøk i nærmiljøet eller reiser til og fra jobb. Dine søsken og alle former for kjøretøy hører også til under Merkur.

Merkur befinner seg aldri mer enn 28 grader fra Solen og tar sirka 88 dager på sin ferd å reise hele veien rundt alle stjernetegnene i Dyrekretsen. Det skjer også at Merkur går retrograd, eller bakover sett fra Jorden, tre eller fire ganger i året for sirka tre uker. Dette er en optisk illusjon, men innen astrologien gir det utfordringer til vår kommunikasjon og reiser, både korte reiser og de lenger borte, i det store utland.

  1. VENUS – PLANETEN FOR KJÆRLIGHET OG PENGER

Vakre Venus er planeten som hersker over alle former for nytelse, spesielt den nytelsen som man deler med andre. Glede, nytelse, tilfredsstillelse og fornøyelse er Venus sitt område. Venus hersker over kjærlighet, romantikk og harmonien ved våre emosjonelle forhold, være dette seg kjærester, ekteskap, vennskap eller andre sammenslutninger, som for eksempel forretningssamarbeid. Energier fra Venus vil alltid være velgjørende og velvillige, Venus liker å spre glede og ømhet. Kjærlige Venus vil vise oss veien til hvordan elske andre mennesker så vel som å sette pris på skjønnheten som finnes rundt oss.

Venus sine energier styrker vår egen tiltrekningskraft overfor andre. Er du omringet av beundrere en dag, kan du nesten være sikker at det er forsterkede Venus krefter som er aktive der og da. Sosiale sammenkomster og at vi på en positiv måte forholder oss til andre er viktig for Venus. Skjønnhet – hvordan man enn definerer dett – er kjerneområde for Venus. Alle former for utøvende kunst og kultur, dans, musikk, drama og flere, er omfattet av estetikken som Venus hersker over. Sjarme, raffinement og ynde er gavene Venus gir.

Sanselige nytelser som omfattes av Venus er også gleden vi føler over våre materielle eiendeler. Luksuriøse ting som vakre smykker, malerier, elegante designerklær, vakre hjem, dyre biler så vel som gourmetmat og viner hører til Venus. Der hvor vi gir oss selv lov til å sette pris på slike ting, opplever vi den sensuelle gleden som Venus gir oss. At vi føler oss rike er også viktig for Venus. Der hvor vi åpner oss for å ta imot rikdom fra kosmos, vil også penger og velstand finne sin vei til oss.

Det tar Venus 225 dager for å reise rundt alle stjernetegnene i Dyrekretsen, og Venus er aldri lenger vekk fra Solen enn 47 grader. Energien er feminin og Venus hersker over både stjernetegnene Tyren og Vekten, Andre og Syvende Hus.

  1. MARS: PLANETEN FOR LIDENSKAP OG KRIG

Energibomben Mars er planeten som får ting til å skje rundt oss. Den «Røde Planeten» som den er kjent som, er også ganske ildfull. Energi, lidenskap, fremdrift og beslutsomhet er tilstander som Mars hersker over. Mars hersker også over militæret som sådan, og oppfordrer til at man skal få ting til å skje, bli lagt merke til og få ting unnagjort. Makt, rå kraft og den selvsikre utøvelsen av dette hersker Mars over.

Konkurranseinstinktet og ambisjoner er noe Mars hersker over. Uansett hvor dette skjer dytter Mars på og oppfordrer oss til å ta utfordringen, gjøre vårt beste og vinne! Aggresjon er en del av Mars sitt kjerneområde, om enn planeten også setter pris på ekte mot og ære. Risikotaking og en fryktløs fremferd er noe Mars liker. Innen Romersk kultur var Mars krigsguden fremfor noen. Mars sin energi er i utgangspunktet nøytral og kan brukes til både positive og negative hensikter. Brutaliteten finnes fortsatt hos Mars men vi blir konstant oppfordret til å bruke denne hissige energien på en konstruktiv måte, og til samfunnets beste.

Mars hersker også over seksualitet og lidenskap, sinne, temperament og vårt overlevelsesinstinkt. Alle mulige våpen, også sprengstoff, hører også til under Mars. Der Mars hersker over seksualiteten, er Venus og Mars det ultimate kjærlighetsparet som alle har hørt om. Men der Venus hersker over forfinet raffinement, er Mars sin grunnleggende karakter dyrisk, grov og brå, uten noen form for tilnærming ved kurtise eller flørt.

Mars er ikke så rask som verken Merkur eller Venus, og det tar nesten to år for Mars å reise gjennom alle stjernetegnene i Dyrekretsen. Mars sin energi er utpreget maskulint og hersker over Væren som er det Første Huset og fra gammelt av over Skorpionen, det Åttende Huset, om enn innen moderne astrologi underverdens gud Pluto anses å være hersker over Skorpionen.

  1. JUPITER: PLANETEN FOR HELL, LYKKE OG FREMGANG.

Jupiter er planeten alle elsker og ønsker seg på besøk. Hell, glede, velstand og lykke strør Jupiter rundt seg på sin ferd gjennom kosmos. Optimisme er også en flott egenskap som Jupiter deler ut rundhåndet. Jupiter hersker over alle former for høyere utdanning, universiteter og spesialiserte lærested. Ekspansjon er et nøkkelord i denne sammenheng, gjennom Jupiters energier vokser vår trang til å søke etter en dypere lærdom. Vi utforsker spennende nye ideer, både på intellektuelt og spirituelt plan.

Jupiters energi omfatter også vår ideologi innenfor felt som filosofi, religioner og det åndelige. Jupiter er på konstant søken etter en dypere mening med vår eksistens, og forståelse for hva som ligger bak selve Universet. Jupiter hersker også over langdistansereiser, og oppfordrer oss til å dra Jorden rundt for å finne svar på våre spørsmål. Jupiters energi sier til oss at intet er umulig, bare dra og gjøre det! Vår etikk og moralske verdier og at vi skal velge rett fremfor galt hørere til Jupiter.

Jupiters energier er vennlige og velgjørende, og oppfordrer oss til å vokse i positiv retning. Der hvor vi lykkes godt både materielt og på det intellektuelle spirituelle nivået, kan det også skje at vi blir late og ekstravagante. Jupiter ekspanderer alt han berører, dette kan også gjelde våre kropper hvis vi har fråtset og ikke tatt hensyn til god helse. Likevel er det mer vanlig at Jupiters impulser sørger for at vi havner på den rette, smale sti.

Jupiter hersker også over fritidsaktiviteter. All mulige sport, pengespill, turgåing ute i naturen med kjæledyr, Jupiter elsker alle dyr.. Det tar sirka 12 år for Jupiter å reise rundt alle stjernetegnene i Dyrekretsen, Jupiters energi er maskulin. Jupiter hersker over stjernetegnet Skytten og Niende Hus. Innen tradisjonell astrologi hersket Jupiter også over stjernetegnet Fiskene og Tolvte Hus, men innen moderne astrologi er Neptun ansett som Fiskenes hersker.

  1. SATURN: PLANETEN FOR RETTFERDIGHET OG KARMA

Saturn er ikke en planet som gjør livet lettere. Kjent som Karmamesteren, Saturns oppgave er å følge opp på at man gjør arbeidet man må gjøre for å avansere i livet. Være dette seg karma som man har pådratt seg i tidligere liv, eller arbeid man har engasjert seg i nå i denne tilværelsen. Saturn hersker over disiplin, struktur og ansvarsfullhet. Dette trenger ikke være noe negativt. Vi blir belønnet for hardt arbeid for å nå våre mål, men straffers for latskap og fravikelser av ansvar. Vi får som fortjent!

I det Romerske imperiet var Saturn kjent som guden for Tid. De gamle grekerne kalte Saturn for Kronos, som igjen viser til tid. Saturn påminner oss kontinuerlig om å skynde oss og gjøre det som er vår oppgave her på Jorden. Der vi tror vi har nok tid, stemmer ikke dette alltid. Saturn hersker også over restriksjoner – hvilke begrensninger eksisterer det for de tingene vi vil gjøre i livet? Saturn hersker over Karma, konseptet for at alt som skjer i livene våre er resultat av handling, eller gjerning, og effekt. Eller som det står i Bibelen, som man sår, skal man høste. På dette feltet er Saturn ansett for å være streng men rettferdig.

Saturn hersker også over alderdom som sådan. I positiv sans viser dette til alderdom som blir respektert av samfunnet rundt oss. Vismannen eller viskvinnen hadde en sentral plass innen samfunn fra gammelt av. At vi har lært oss livets leksjoner gir autoritet og status. Lov og orden, struktur, tradisjon, konvensjon og utholdenhet hører også inn under Saturn. Saturn er en av de sakte planetene, det tar sirka 29 år for Saturn å besøke alle stjernetegnene som omfattes av Dyrekretsen. Saturns energi er maskulin og hersker over Steinbukken, det Tiende Huset. Tradisjonelt var Saturn også hersker over Vannmannen, men innen moderne astrologi er det nå Uranus som er hersker for Vannmannen.

  1. URANUS: PLANETEN FOR OPPRØR OG NYSKAPNING

Planeten Uranus er den store opprøreren. Lyn fra klar himmel er en god beskrivelse av hvordan den fungerer. Uranus ble ikke oppdaget før 1781 av den tysk-fødte astronomen og komponisten William Herschel. Den amerikanske revolusjonen var allerede i gang fra 1776. Kun få år senere var en av datidens største samfunnsomveltninger, den franske revolusjonen, et faktum. Uranus er en av de ytre planetene i vårt solsystem og beveger seg langsomt. Den astrologiske effekten er at den påvirker generasjoner mer enn individer.

Uranus er ultra original, og mer enn noe annet vil den gjøre store endringer i hva som allerede finnes. Oppfinnelser, nyskapende teknologi, vitenskap og fremtidsrettede innovasjoner som ingen har tenkt på enda er noe Uranus hersker over. Alle former for avansert IT, kunstig intelligens, utopiske samfunn tuftet på humanistiske idealer hører til under Uranus. Uranus prosjekterer fremtidige hendelser som truer dagens samfunn, hvor man ser autoritetsmakter slå hardt tilbake. Vipps, så er revolusjonen i gang.

Uranus sin kraft er brå og eksplosiv. Frihet er noe av det viktigste i denne sammenheng. Hva er man villig til å gjøre for å oppnå frihet? Personlig frihet eller samfunnets frihet? Uranus liker det bohemske og ukonvensjonelle, desto mer banebrytende desto bedre. Både astrologi og astronomi hører hjemme under Uranus. Uranus har også fokus langt ute i kosmos blant de fjerneste galaksene man ser fra Hubble teleskopet. Konseptet om at skapninger fra andre planeter kommer til Jorden en dag er også noe Uranus hersker over. Jordskjelv og andre naturkatastrofer hører også til her.

Uranus beveger seg langsomt. Det tar hele 84 år for Uranus å reise rundt alle stjernetegnene som finnes i Dyrekretsen. Uranus sin energi er androgyn og hersker over stjernetegnet Vannmannen og Ellevte Hus. Uranus er også ansett å være den overordnede og spirituelle oktaven av planeten Merkur og den første av de transcendentale, eller mystiske planetene.

  1. NEPTUN: PLANETEN FOR DRØMMER OG ILLUSJONER

Planeten Neptun ble ikke oppdaget av vitenskapen før 1846, og da skjedde det først gjennom en matematisk beregning med etterfølgende bruk av teleskop for å faktisk se den. Neptun var kongen over alle hav hos Romerne, hos de gamle grekerne het han Poseidon. Neptun hersker over Jordens hav og de skapningene som bor langt nede i dybden. Tenk blåhval og gigantiske blekksprut som Kraken, men også mer yndige delfiner og Okra. Ubåter hører også med under Neptun.

Neptuns karakter er flytende og foranderlig, se for deg en stille vakker dag til havs, som plutselig blåser opp til storm. Illusorisk, drømmende, abstrakt tankegang og mysterier er noe Neptun hersker over. Spiritualitet, det ukjente – og for noen det truende (ettersom det er ukjent) – tidligere liv, det tynne sløret mellom det materielle og det immaterielle. Neptuns energier kan oppleves som bølger som skyller sakte over en sandstrand. Meditasjon, rytme, sang og musikk, tromming, transetilstander hører med til Neptun og kan brukes for å utvide spiritualitet.

Neptun hersker over underholdningsverdenen som sådan. Hollywood ligger neppe på bunnen av havet men Kong Neptun har likevel høysete der. Film, musikk, skuespill, teater, mote, illusjon, glamour, drømmer, mystikk, smiger og undergrave virkeligheten. Neptun hersker også over alle former for medisiner, narkotiske stoffer, også anerkjente legemidler. Vin og sprit, tobakk, virkelighetsflukt, hypokondri, alkoholisme, i moderne tider house- og rave fester er eksempler på hvordan en menneskemasse faller under Neptuns magiske trylleformler. Søvn, drømmer og sanndrømmer der man ser fremtiden er Neptunske.

Det tar Neptun 165 år å vandre rundt alle stjernetegnene i Dyrekretsen, og han oppholder seg sirka 14 år på hver av de. Til tross for at Neptun er en konge, er energien feminin og hersker over stjernetegnet Fiskene og Tolvte Huset. Neptun er også ansett å være den høyere oktaven av Venus og den andre av de spirituelle, eller transcendentale planetene.

  1. PLUTO: PLANETEN FOR MAKT OG TRANSFORMASJON

Pluto er den ytterste planeten i vårt solsystem. Pluto befinner seg lengst borte fra Solen og ble oppdaget i 1930 i samme året som den store økonomiske depresjonen hersket. Interessant i den sammenheng er at Pluto også står for storkapitalen. Kontroversielt ble Pluto nedgradert til status som dvergplanet i 2006 av astronomer, men i astrologien har den hele tiden hatt sin faste plass som en ekte og sterk planet. Pluto er underverdens gud som virker under overflaten og plutselig sprenger seg frem til bevissthetens verden og skaper kaos. Pluto hersker over transformasjon, liv og død, regenerering og gjenfødelse. Plutos arketypiske energier kan være nokså subtile for så plutselig å føles som de veier et tonn. Plutos virkning i våre liv er at vi skal transformere oss selv, legge fra oss det vi ikke trenger lenger, og fremstå som styrkede, fornyede og regenererte.

Der vi stritter imot denne prosessen kan Pluto godt gjennomføre med tvang. Innen den klassiske mytologien er Pluto også kjent som den som røvet nymfen Persefone ned til underverden, voldtok henne og så tillot kun at hun fikk besøke Jordens overflate igjen halve året. Pluto hersker over forbrytelser og den kriminelle underverden som sådan. Undergravende og opprørske energier, hemmeligheter, sjalusi, besettelser, død og fordervelse, tvang, terrorisme og diktatur.

Pluto hersker også over atomkraften og destruktive eksplosjoner. For ikke å nevne farlige og smittsomme virus og sykdommer. Energien får ekstra kraft innen store menneskemasser som plutselig blir en mobb som går til angrep på styresmakter og samfunnet. Pluto elsker makt, bruke manipulasjon, og leker gjerne med sine ofre som en katt med mus. Overveldende intensitet, hemmelighold og misbruk på forskjellige plan er noe Pluto hersker over.

Det tar Pluto sirka 248 år å besøke alle stjernetegnene i Dyrekretsen. Pluto hersker over stjernetegnet Skorpionen og Åttende Huset. Til tross for at Pluto er en gud er energien feminin, og Pluto anses som den tredje av de spirituelle planetene og høyere oktav av Mars.

 

LES OM ANDRE STJERNETEGN HER: